Fossiilivapaata mainontaa

Ei, ei tässä nyt olla ajamassa ikääntyviä mainosihmisiä kilometritehtaalle, vaan on jälleen tullut aika luoda uusia, maailmaa parantavia rajoituksia mainonnalle.

Ilmastohuolet näkyvät nyt Euroopassa haluna rajoittaa fossiilisten polttoaineiden ja muiden ilmastoa rasittavien tuotteiden mainontaa. Ranska on edennyt asiassa pisimmälle hyväksymällä ilmastolain, joka kieltää fossiilisten polttoaineiden, lyhyiden kotimaisten lentojen ja uusien autojen mainonnan. Markkinoinnin rajoituksilla on merkittävä vaikutus mm. ulkomainontaan.

Esim. Amsterdamissa metrossa ei enää saa mainostaa fossiilisia polttoaineita käyttäviä kulkuneuvoja eikä halpalentoja. Helsingin kaupunginvaltuusto on päättänyt, että kaupungin ulkomainospaikkojen myynnissä otetaan jatkossa huomioon mainonnan ilmastohaitallisuus. Tarkkaa linjausta ei vielä ole siitä, mitä rajoitteet koskisivat, tai voidaanko rajoituksia ylipäätään tehdä.

Keskustelu mainonnan rajoittamisesta on jo siis käynnissä Suomessakin ja uusia aloitteita tulossa. Markkinoijien on syytä totutella käsitteisiin ”ilmastohaitallisuus”, ”fossiilimainonta” ja ”pahamainonta (badvert)”.

Kolikolla on aina kaksi puolta. Ainakin tätä kirjoittavalla fossiililla on vielä muistissa, paljonko tupakka- ja alkoholimainonnan kielto aiheutti alalle hallaa – jopa työttömyyttä – ja arvatenkin nämä rajoitukset tekevät saman. Väheneekö matkustus ja bensan kulutus, jos mainonta lopetetaan.
Noh, onneksi me olemme luovia fossiileja – kyllä me aina jotain keksitään. Vaikka piruuttaan.

Sisältää lainauksia Print&Media -julkaisusta 3.9.2021